Motivational Interviewing


Termen & Woorden verslavingskunde

verslaving terminologie

verslaving terminologie

“Motivational Interviewing”

In het Nederlands ook wel “motiverende gesprekstechnieken” genoemd.

Een belangrijke term voor de verslavingszorg, die staat voor een relatief recente grote stap in de behandeling. Waar vroeger de verslavingszorg toch vooral erg goed was in veroordeling (en sommige instellingen zie je dat nog steeds doen) blijkt inmiddels echt heel helder dat die “confronterende strategieën gewoon niet werken.

In de jaren 80 is eigenlijk duidelijk gebleken dat een niet-confronterende  en niet-veroordelende manier van spreken met mensen met chronische problemen die veel zelfzorg vereisen (waaronder dus verslaving) véél en véél beter werkte. Juist vanuit het onderzoek naar de vraag wat nou eigenlijk de motivaties waren van “die lastige ongemotiveerde patiënten die nergens voor te motiveren zijn” (zo werd er nog niet eens zo lang geleden tegen verslaafden aangekeken) is deze manier van praten met jouw klanten ontwikkeld.

Als je dat goed doet dan is dat helemaal niet “zeiïg” of “geitewollen sokken achtig”. Mijn klanten vertellen mij regelmatig dat ik vriendelijk en begrijpend ben maar dat ik soms “keihard” kan zijn. Het is de bedoeling dat je jouw klant volgt. Maar het is zeker niet de bedoeling dat je een “meeloper” wordt.

M.I. is niet alleen maar een verzameling techniekjes (zoals het regelmatig wordt aangeleerd) maar M.I. is veel meer een houding ten opzichte van mensen met een serieus en lastig bio-psycho-sociaal probleem dat met een goede aanpak best te “tackelen” is. Een manier van ‘klanten-contact’ die zich weerspiegelt in de manier van praten. En dat dit een veel nuttiger aanpak is, dat is verder ook eigenlijk heel logisch wanneer je jezelf bedenkt dat het juist het niet-verslaafde deel is dat we zouden kunnen versterken om de biologische verslaving in de hand te houden.

verslaving behandelen is iets compleet anders dan “proberen om de verslaving te verwijderen”

meer info hierover volgt…

bij vragen: stel ze hier*!


Gratis en zonder verplichtingen

zelfs geen email-adres als je niet wilt 🙂


Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.
Dit bericht werd geplaatst in bewustwordingsfase, lingo, verslaving school en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s