Risico-analyse (voor risico-inventarisaties)

Risico-inventarisaties (risico-analyse)

pagina: Risico-analyse (voor risico-inventarisaties)

betreft formulier: risico-tekst.htm

Risico-inventarisaties (algemeen)

Dit is niet zozeer een formulier alswel een toelichting bij de verschillende risico-formulieren .

betreft toelichting bij formulier: risico-tekst.htm

Wat maakt risico’s riscovol?

Dingen kunnen op twee manieren risicovol zijn

  1. doordat de kans heel groot is dat iets mis gaat.
  2. doordat de (negatieve) gevolgen heel groot zijn.

dus: “Risico” = 1 (kans) x 2 (negatieve gevolgen)

Voorbeeldje ter verduidelijking: de kans dat ik struikel is best groot als ik mijn veters niet vaststrik maar laat slingeren aan mijn schoenen. De negatieve gevolgen zijn echter niet zo heel erg groot. Ik zal misschien mijn neus stoten, in het ergste geval breek ik mijn pols. Maar de kans dat ik struikel en gelijk mijn nek breek is toch echt niet zo heel erg groot.

betreft toelichting bij formulier: risico-tekst.htm

Risico’s

Het is handig om een beetje na te denken over risico’s. Daarvoor hebben we straks zo vrier formulieren om in te vullen maar eerst even een klein stukje theorie over de manier waarop dingen risicovol kunnen zijn en of je wel moet willen leven zonder risco…

Aan de andere kant, de kans dat ik aangereden wordt als ik midden in de nacht de spoorweg over steek is niet zo heel erg groot. Want om 04:00 uur s’nachts rijden er echt nog niet zo erg veel treinen. Maar als ik wordt aangereden is de kans toch wel erg, erg klein dat ik er vanaf kom met “slechts een polsbreukje”. Daarom is het toch wel een erg groot risico om midden in de nacht over de spoorwegen te gaan lopen.

betreft toelichting bij formulier: risico-tekst.htm

signaal-werking

Bepaalde situaties of bepaalde mensen, bepaalde activiteiten, zelfs bepaalde gevoelens brengen zo allemaal hun eigen risico’s met zich mee voor het krijgen van ‘craving’ of trek in gebruik of voor het oplopen tegen een terugval. Zeker als je bepaalde dingen nog niet onder de knie hebt of als dingen mij onaangekondigd ineens overkomen. Als ik bijvoorbeeld een signalering met een bel zou hebben die mij waarschuwt dat er over vijf kilometer een trein aan komt rijden, dan wordt het al een stuk veiliger om spoorwegen over te steken. En als ik vvoortaan spoorwegen voornamelijk oversteek op plekken die ook nog een slagboom hebben, dan is het oversteken van spoorwegen eigenlijk ineens een verwaarloosbaar risico geworden. Het risico wordt kleiner omdat het gedeeld wordt door de vroegere signalering en de hulpstrategieen die ik al heb geleerd.

Risico = kans x negatieve gevolgen / tijdige signalering en (hulp)strategie

betreft toelichting bij formulier: risico-tekst.htm

Alle risico’s uitsluiten?

Dit betekent natuurlijk niet dat je alleen maar thuis moet gaan zitten met je handjes over elkaar (dat maakt de kans op verveling en eenzaamheid nogal groot enne.. dat wordt nogal eens ‘opgelost’ met behulp van een beetje gebruik).

Nee, ik bedoel juist dat je gaat nadenken over jouw mogelijkheden om om te gaan met situaties en mensen, met dingen en gevoelens zodat jij er sterker van wordt. Door dingen te oefenen wordt je sterker. Door soms in de buurt van je grenzen te komen krijg je gevoel voor jouw grenzen.
En als je dingen vervolgens ook zo voorbereidt dat de negatieve gevolgen niet al te groot zijn dan geeft het zelfs ook helemaal niet zo heel erg veel als je een keertje onderuit gaat. Als je daar dan maar wat van leert en er sterker/slimmer door wordt. Als je mensen duidelijk maakt dat jij wilt gaan skiën dan zullen ze ook niet vreemd opkijken als jij op een keer met een gipsvlucht naar huis moet. Dat wil niet zeggen dat jij na de tweede klas bovenaan een zwarte piste moet gaan staan met het voornemen om rechtdoor naar beneden te skiën "omdat je toch wel wordt thuis gebracht". Dat is dan weer rekenen op de gipsvlucht en dan wordt zo’n verzekeringsmaatschappij ineens een stuk minder sympathiek en zullen ook jouw vrienden en kennissen een stuk minder medelevend in het ziekenhuis verschijnen.

betreft toelichting bij formulier: risico-tekst.htm

Als ik na één week niks gedronken te hebben mijn "eerste week abstinentie" ga vieren door een maaltijd met vrienden met een goed wijn-arrangement met het voornemen dat ik achteraf "gewoon de wijn die over is wel weg zal gooien" dan ga ik wel een behoorlijk risico aan omdat ik blijkbaar nog niet zo’n goeie signalering heb dat er bij die gedachte eigenlijk met forse vaart een vrachttrein met trek op mij af aan het komen is. En als ik dan niet iemand heb die mijn handjes vasthoud om mij te helpen bij het leeggooien van al die flessen goede wijn… dan kon mijn polsje wel eens ineens heel zwak blijken, inderdaad. 🙂

betreft toelichting bij formulier: risico-tekst.htm

toegiftje over wilskracht

Het zal, zeker in het begin, mijn wilskracht zijn die mij op het voorgenomen pad zal houden. En van wilskracht moet je even iets weten: wilskracht raakt op, als je het opgebruikt. Bepaalde dignen die ‘sochtends waarschijnlijk best wel goed zouden zijn gegaan kunenn ’s avonds gierend uit de hand lopen omdat dingen niet hebt voor bereidt en jezelf rust hebt gegund. Het is niet voor niets dat de meeste terugvallen aan het einde van de dag plaats vinden. Als de wilskracht voor die dag zo’n beetjeop is gegaan aan vriendelijk glimalchen terwijl je het niet meende, aan hard werken en zwaar denken en zo voort. Dan is het emmertje met wilskracht wel bijna leeg en krijgt trek dus meer grip op je.

er bestaan niet zo veel "mensen met véél wilskracht", er bestaan vooral mensen die zó met zichzelf om gaan, dat zij niet zo veel wilskracht nodig hebben!

betreft toelichting bij formulier: risico-tekst.htm

Risico-inventarisatie helpt je om beter voor te bereiden of om dingen handiger te voorkomen (of een combinatie van die twee)

risico inventarisatie:

betreft toelichting bij formulier: risico-tekst.htm

Last van verslaving? PraatmetHans .nl
Copyright 2013 Hans RJ West

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s