Welke stappen kun je zetten voor je kind

Vraag: Wat zijn de stappen bij verslaving van een kind

Je wilt je kind niet kapot zien gaan…

Dus dan wil je doen wat je kan om dat te voorkomen. Maar het vervelende is alleen dat mensen daardoor vaak precies het verkeerde gaan doen. Daarom het volgende rijtje dat ik wel gebruik voor de training van ouders van (volwassen) kinderen met een verslaving.

 1. Voorwaarden scheppen voor gesprek over middelengebruik
  1. praten met je kind – relatie is de basis voor ieder gesprek –
  2. probleem voorkomen (het opbouwen van een gezonde cultuur in het gezin met betrekking tot genieten, presteren). Belangrijk daarin is: een voorbeeld zijn voor je kinderen (en dat vereist dus ook dat je doelen leert kennen van jouw kind), het gesprek vereist /b>vertrouwen, en daarmee dus ook het duidelijk maken van de doelen die je zelf hebt.
  3. Gesprekken over gebruik -ook eigen gebruik- en over genietingen.
   1. Voorbeeld doet volgen (laat je zien dat het leven leuk kan zijn als niet-/gecontroleerd gebruiker of wordt het pas leuk na gebruik
   2. Laat je zien dat het normaal is om te gebruiken of laat je zien dat je het leven ook aankan/interessant kan maken zonder
 2. Gebruik bestaat inmiddels (ook) bij je kind
  1. Als er in middels sprake is van gebruik dan is het verstandig om te onderzoeken in hoeverre er ook een probleem is ontstaan. Ook al is dat voor veel ouders die zelf geen ervaring hebben met middelengebruik onvoorstelbaar, een beetje (liefst onregelmatig) gebruik hoeft echt geen enkel probleem te zijn als het om de juiste redenen gebeurt.
  2. onderzoeken van de mogelijke redenen zouden lunnen zijn voor gebruik
 3. Gericht gebruik en als afhankelijkheid begint te ontstaan
  1. Als er wel een probleem aan het ontstaan is dan zal je toch eerst moeten weten te verduidelijken wat dan het probleem zou kunnen zijn! Motivatie begint vrijwel altijd met informeren èn het aangeven van mogelijke alternatieven.
  2. ver voordat biologische verslavingen ontstaan begint de emotionele afhankelijkheid, wat is de waarde van het ritueel, wat is de spciale betekenis van het gebruik binnen je vriendenkring en waar staat het voor om bij die groep te horen?
 4. Als biologische verslaving inmiddels grip heeft gekregen
  1. aanpakken en serieus nemen ASAP
  2. niet uitstellen om gerichte aandacht te besteden aan het afgrenzen van het verslaafde gedrag zonder daarbij het zicht te verliezen op de gezonde aspecten van uw kind
  3. verdiep uzelf in het fenomeen enabling en zorg dat u daar voor oppast
  4. als verslaving ernstiger aan het worden is, dan is het iets dat niet binnenskamers kan worden opgelost. Over het algemeen is professionele hulp een noodzaak geworden.
  5. Daarnaast wordt het waarschijnlijk tijd om aan jezelf te gaan denken
 5. Als verslaving inmiddels ernstig is geworden dan:
  1. wordt het meestal tijd om behandeling over te laten aan professionals en zelf afstand te nemen van het verslaafde deel.
  2. Je kunt hoop blijven bieden door aan te geven wat er mogelijk is als uw kind zich aan het afgesproken behandelregime houdt
  3. en ja, daar worden ook fouten in gemaakt. In sommige instituten zelfs grote fouten. Maar het blijft altijd beter dan dat je iemand op eigen kracht laat smoren in het probleem dat inmiddels waarschijnlijk zichzelf zo sterk versterkt dat het voor jouw kind niet meer mogelijk gaat zijn om verleidingen nog te weerstaan.

Wat is de tip die jij hebt voor andere ouders, hoe is dat uitgepakt in jouw geval? En hoeveel sterren geef jij deze tip?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s