Genieten en Belonen

aanwinst

pagina: Genieten en Belonen

betreft formulier: genietenbelonen.htm

Genietingen & Beloningen

Een forse serie vragen die soms ook best wel wat tijd nemen om serieus te beantwoorden.
Het is een onderzoek dat vaak te weinig belangrijk wordt genoemen of niet goed wordt begrepen. Maar het aantal vragen laat zien hoe wezenlijk het is.

betreft toelichting bij formulier: genietenbelonen.htm

Genot is belangrijk

Genieten is gezond… en belangrijk om aandacht voor te hebben bij iedere vorm van lifestyle-verandering. Zeker wanneer we begrijpen dat een verslaving toch een neurologische aandoening is van het "zin-in"-centrum, dan is begrijpelijk dat het eigenlijk ont-zet-tend belangrijk is om juist goed te oefenen in het leren genieten.

betreft toelichting bij formulier: genietenbelonen.htm

Dat klinkt een beetje vreemd voor sommige mensen omdat zij denken dat "die verslaafden wel genoeg genoten hebben".
Maar iedereen die verslaving van nabij heeft meegemaakt, die herkent dat het eigenlijke genieten van het middel steeds meer op de achtergrond terecht komt. Mensen met een goed ontwikkelde verslaving kunnen heel veel zin hebben in hun middel maar zijn vervolgens eigenlijk niet meer in staat om er ook van te genieten. En ook andere genietingen die gecombineerd worden met gebruik worden eigenlijk steeds minder belangrijk, terwijl het gebruik steeds meer gewicht en aandacht krijgt. Daarom: leren genieten van dingen op een manier die los staat van gebruik is de oefening waar het eerste deel van dit formulier over gaat.

betreft toelichting bij formulier: genietenbelonen.htm

Eens te meer omdat mensen regelmatig eerst gebruikt moeten hebben voordat zij zichzelf durven te laten genieten. Dan is het natuurlijk best begrijpelijk dat er al gauw een sterke koppeling gaat ontstaan in het brein tussen "genieten" & "gebruik". Ze komen immers telkens samen voor…
Dan ga je makkelijk denken dat het aan het gebruik ligt dat er zo genoten kan worden.

Hoe meer mensen in staat zijn om een lekker en leuk leven te leiden, hoe meer er ook te verliezen is, waarmee de kans op controleverlies kleiner wordt.
Daarom zeg ik, anders dan veel andere verslavingswerkers: "het is belangrijk(!) om voldoende aandacht te besteden aan het oefenen in genieten."

Want begrijp me goed, middelen zijn aanvankelijk héél leuk om te gebruiken. Voor er verslaving ontgstaat kàn gebruik een echte bijdrage leveren aan het ontstaan van genot. En zo lang het een toevoeging is aan levenskwaliteit is daar, wat mij betreft, ook helemaal niets mis mee. Maar als gebruik de enige deur is geworden in de richting van genot, dan is er meestal ècht wel een probleem ontstaan in een leven.

betreft toelichting bij formulier: genietenbelonen.htm

Zelfbeloning

Het tweede deel van dit formulier gaat over het belang van zelfbeloning. Zelfbeloning is belangrijk om grip op jezef te krijgen.
Mensen, net als hondjes, leren nou eenmaal veel meer van koekjes dan van klappen. Juist in een periode waarin jij jouw gedrag wil veranderen is het belangrijk om jezelf ook te kunnen belonen wanneer je iets goed hebt gedaan. Juist als iemand zichzelf vaak eerder met een "tikkie gebruik" heeft beloond, dan is het echt een punt van aandacht om andere manieren van zelf-belonen te vinden!

Belonen is het gericht inzetten van "genieten" om beter en gerichter te kunnen oefenen.

betreft toelichting bij formulier: genietenbelonen.htm

Dat is best grappig want zelfbeloning lijkt vaak onbeduidend voor mensen, zelf.
Soms omdat zij het verhaal van hun omgeving zijn gaan geloven en dus denken dat zij "vééls te goed zijn in genieten" terwijl ze het dus eigenlijk helemaal niet zo goed kunnen. Een andere reden die vaak wordt aangevoerd is vaak dat mensen zich schuldig voelen over hun gebruik en dus zeggen dat ze helemaal geen behoefte hebben aan zelfbeloning… -maar dan zie je vaak best wel dat ze even later onderuit omdat het leven te hard is zonder zelfwaardering/(zelf)beloning-.

Daarom blijkt genieten en beloning eigenlijk best een belangrijk onderdeel van het maken van een nieuwe toekomst waarin "minder gebruiken" niet hoef te betekenen dat er minder plezier in het leven is.

betreft toelichting bij formulier: genietenbelonen.htm

Last van verslaving? PraatmetHans .nl
Copyright 2013 Hans RJ West

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s