Termen & Woorden verslavingskunde
Bij mensen met een verslaving zie je nog wel eens dat ze van de ene verslaving in een andere glijden. Dit gegeven wordt wel cross-addiction genoemd (ook wel beschreven als X-addiction).
Komt dat omdat mensen met een verslaving geen ruggengraat hebben en zich nergens in kunnen tegenhouden? Of is het juist zo dat het leven zo is verlopen dat mensen dingen hebben meegemaakt waardoor het voor hun aantrekkelijker wordt om de werkelijkheid niet mee te maken en dus makkelijker een verslaving zullen ontwikkelen.
En zoals bij iedere of-of-vraag is dit weer te makkelijk. Het is inderdaad zo dat het vermogen om jezelf tegen te houden niet bepaald wordt gesterkt door een verslaving. Uiteindelijk werkt vaak de rem minder van de prefrontale cortex (waar als het ware de ‘rem’ zit in ons brein). Maar dat is niet alleen maar omdat die hersenstructuur “zwak” zou zijn. Alleen al de hopeloosheid die kan ontstaan wanneer je niet handig met een verslaving om gaat, die staat dat al in de weg. En inderdaad, als je kijkt naar het leven van mensen dan is soms heel goed te begrijpen dat ze dingen even niet meer willen herinneren, even niet willen voelen. Als je kijkt hoe streng mensen met zichzelf omgaan kan je jezelf voorstellen dat ze af-en-toe even een knopje zouden willen hebben om dat strenge denken uit te zetten.
Zeker voor de mensen die aan hun verslaving vooral hebben gewerkt op de “ik-moet-niet-meer-gebruiken”-manier, die hebben soms nog wel wat onderliggende issues die om verdoving vragen, of om overschreeuwen.
Al je geen aandacht hebt gehad voor de “waarom-wel?”-vraag, dan is het aantrekkelijker om een volgende “dope” uit te kiezen omdat je soms blijkbaar vooral denkt chemisch gelukkig te kunnen worden. Voor de mensen die geen aandacht hebben gehad voor de dingen die hun “zelf medicatie” nodig maakte, dan wordt het begrijpelijk dat je misschien de ene ‘medicatie’ kunt laten staan, maar dat dan wel de volgende aantrekkelijker wordt.
• Gratis en zonder verplichtingen •
zelfs geen email-adres als je niet wilt 🙂
Je snijdt iets heel wezenlijks aan dat ik ook regelmatig zie. Je zou het ook zo kunnen zeggen denk ik: de verslaving (of het vluchtgedrag) is slechts het symptoom. De echte oorzaak zit dieper op het emotionele vlak. Wil je de verslaving oplossen moet je de oorzaak wegnemen. Doe je dat niet, wordt de ene verslaving (roken) voor een andere ingeruild (snoepen). Dat opruimen van de oorzaak kan gelukkig heel makkelijk en snel. Meer weten? http://dekloplossing.nl/?p=677
Ik ken de EFT al sinds jaren omdat het poot aan de grond begon te krijgen in Europa o.a. via Davos (CH) waar ik 9 jaar gewoond heb.
Het is een leuk systeem dat een aantal mensen kan helpen. En het is een structuur om naar dingen te kijken.
Zoals ik inderdaad vaak zeg: het draait er om dat je leert kijken om niet alleen naar de biologische verslaving te kijken (die je overigens niet weg kunt kloppen maar EFT is één van de manieren om het gebruik even uit te stellen zodat je er over na kunt denken).
Ik vind het een beetje jammer dat EFT soms doet alsof het verslaving kan “genezen” terwijl iedereen met een verslaving merkt: het biologische deel geneest niet en heeft duidelijkeid en herhaling nodig. Maar inderdaad het emotionele deel dat een trigger vormt, dat kan je wel degelijk oplossen. En accepteren (de heilzame factor van EFT wat mij betreft) is inderdaad een wezenlijk onderdeel.
Ik zelf kijk bij verslaving altijd liever GELIJK naar de BIO-kant (zeker als de trek/craving ernstig is. Dan heb je namelijk niet te veel tijd en als je het goed doet heeft dat die eerste stap meestal maar kort tijd nodig) en dan ineens door naar dingen die eronder liggen. Het geeft mensen vaak het gevoel dat zij zich directer op de bestaande problemen richten dan op het structuurtje. Bijvoorbeeld met een ABCDaaah-aanpak (klik de link of zoek “ABCDaaah” met google). Dat is iets meer gericht op verslaving als aandoening en zet zich iets dwarser op de biologische en onbewuste reactie van het lichaam, geeft iets meer actieve tegensturing zal ik maar zeggen.
Maar we hebben misschien allebei makkelijk praten als de beste kapteins aan de wal… ik zou benieuwd zijn om te horen van mensen met een verslaving welke manieren zij het beste waarderen (hieronder of anoniem).
Hans
Hai Hans,
Hwt is inderdaad zo dat die twee kanten er zijn. Ik heb ervaring met mensen met verslaving en ben enthousiast over EFT omdat ik gezien heb dat je zowel de fysieke als de emotionele component met succes kunt beïnvloeden met kloppen. Zo lukte het om eerst de fysieke zucht (craving) dusdanig weg te nemen dat er ruimte kwam om dieper te kunnen graven.
Bedankt overigens voor de tip! Ga ik ook naar kijken.
Warme groet
René
hé, samen komen we verder 🙂