Het evenwicht tussen voordelen en nadelen van controle

aanwinst/start

pagina: het evenwicht tussen voordelen en nadelen van controle

betreft formulier: voor-nadelen-balansen

Het evenwicht tussen voor- en nadelen van controle

Français : Balance hydrostatique

Français : Balance hydrostatique (Photo credit: Wikipedia)

Controle heeft niet alleen maar voordelen. Veranderen heeft nadelen, en een verslaving verder laten groeien heeft dat ook..

Het is heel makkelijk om te zeggen “dat je maar aan je verslaving moet gaan werken”. Maar daar moet je dan wel echt zin in hebben. Sterker nog: als je de kans op succes wilt laten groeien doe je er verstandig aan om het jezelf wel echt gunnen!

Regelmatig zie je dat mensen denken: “oh ja, dat wil ik wel” om er vervolgens nog voor het eerstvolgend weekend al te bedenken dat zij dat misschien eergisteren wel een goed idee vonden maar dat het prijskaartje toch ineens echt wat groter blijkt dan van te voren bedacht. De omgeving van mensen die aan controle beginnen te werken die worden soms ook erg moe en ongedurig van de onvoorbereide “goede voornemens” die dan weer niet door gaan zoals was gezegd.

Nou gaat het er wat mij betreft niet om dat we de omgeving gelukkig maken en onszelf niet. Maar het is wel zo dat je soms die ongeving ook nodig zult hebben om een gelukkig mens te worden. Dus daar een beetje rekening mee houden is wel een goed idee.

Verder is pakt het vooral ook zo lullig uit voor je gevoel van eigenwaarde als je meermaals niet doet wat je jezelf wèl had voorgenomen.

betreft toelichting bij formulier: voor-nadelen-balansen.htm

Kort en goed. Om dat gehakketak nou voor te zijn is het handig om voor jezelf(!) de voor- en nadelen eens op een rij te zetten voor je beslist wat jij eigenlijk echt wilt gaan doen.. voor je beslist wat je tegen anderen wilt zeggen en dat je -vóór dat je aan de slag gaat- beslist of je die prijs eigenlijk wel wilt betalen of niet.

Cruyf-isme: “ieder voordeel heb z’n nadeel”

en

Hans-isme: “alles van waarde heeft z’n prijskaartje”

Dit proces wordt in de verslavingszorg wordt dit vaak benoemd onder de “Voor- / nadelen balansen” en dat is eigenlijk vaak best een belangrijke start van een ontwenperiode. Want aan elk gedrag kleven voor- en nadelen, en dat geldt zeker ook voor het veranderen van ons eigen gedrag.

betreft toelichting bij formulier: voor-nadelen-balansen.htm

Kosten-baten-analyse van een aanpak

Ikzelf beschouw het graag als een kosten-baten analyse bij het doen van een aankoop.

Als je een aankoop wilt doen dan kan je gelijk maar je geld uitgeven aan iets dat de buurvrouw ook heeft gekocht of omdat de overbuurman het zegt. Maar je kunt ook eerst even een beetje marktonderzoek doen. Want als ik de kostprijs niet wilt betalen dan kan ik iets maar beter niet aanschaffen.

En ook: als de aanschaf misschien niet zo duur is maar het onderhoud blijkt erg prijzig… dan was het misschien een beter idee om om nog maar eens te onderzoeken of je of een ander modelletje beter bij je past.

Ditzelfde geldt ook voor de plannen van aanpak (plan van aanpak-formulier)

Eigenlijk heb je vier rijtjes die je in kan vullen voor het maken van deze kosten-baten-analyses. Aan de ene kant “niks aanschaffen en gewoon doorgaan zo” met daarin eerst twee rijtjes:

  • De voordelen van niets-veranderen,
  • de nadelen van niets-veranderen (d.i. de kostprijs van “door gaan zo”)

tegenover de ‘aanschaf’ van een plan om controle te herwinnen met daarin de twee rijtjes

  • de voordelen die ik mag verwachten van controle,
  • de nadelen van wèl-veranderen (d.i. de kostprijs van het plan van Aanpak)

Het kost eigenlijk meestal niet veel meer dan een minuut of 20-30 om daar over na te denken, de eerste keer.

De waarheid gebied me dat de meeste mensen er verstandig aan doen om dat toch regelmatig nog eens even na te kijken. Was de kostprijs toch zwaarder dan ik had verwacht? Of had ik iets helemaal niet overwogen zowel aan de winstpunten kant als aan de kostprijs-kant?

In deze simpele balans kan je de voor- en nadelen van gebruik en van verandering op een rijtje zetten. In de toekomst is het belangrijk om ook eens na te gaan denken oveer de korte- en de lange termijn.

betreft toelichting bij formulier: voor-nadelen-balansen.htm

VOOR EN NADELEN VAN GEBRUIK

Voordelen van gebruik Nadelen van gebruik
bijvoorbeeld: met een beetje gebruik kan ik m’n spanning perfect reguleren bijvoorbeeld: door m’n gebruik kom ik niet meer toe aan andere waardevolle dingen
1. 1.
2. 2.
3. 3.
4. 4.
5. 5.
6. 6.
7. 7.

betreft toelichting bij formulier: voor-nadelen-balansen.htm

VOOR EN NADELEN VAN CONTROLE

Voordelen van veranderen in een gecontroleerd-gebruiker (niet-gebruiker?) Nadelen van veranderen in gecontroleerd-gebruiker (niet-gebruiker?)
bij voorbeeld: mijn partner / mijn kinderen / mijn collega of werkgever zal trots op mij zijn bijvoorbeeld: “ik moet dan dus wel dagelijks gaan oefenen om tijdig te kunnen slapen” of “dan moet ik mijn mening uit gaan spreken”
1. 1.
2. 2.
3. 3.
4. 4.
5. 5.
6. 6.
7. 7.

betreft toelichting bij formulier: voor-nadelen-balansen.htm

De balans opmaken kan je helpen bij het nemen van een beslissing over de vraag: moet ik mijn gebruik serieus nemen in mijn leven of doe ik dat (nog) niet?

Stel jezelf daarbij zo eerlijk als jou maar mogelijk is vragen als:

  • Waar kijk ik naar uit als ik trek heb, waar verlang ik dan eigenlijk naar?
  • Wat verwacht ik van m’n middel? (en kloppen die verwachtingen nou eigenlijk echt helemaal)?
  • Wat mis ik als ik niet gebruik?
  • Welke nadelen of problemen merk ik eigenlijk al terwijl ik gebruik?
  • Welke nadelen of problemen ondervindt ik in een later stadium doordat ik (regelmatig) gebruik?

Tja, en dan blijft er daarna eigenlijk weinig anders over dan die rijtjes nog eens goed tegenover elkaar te zetten en een keuze te maken… Linksaf òf rechtsaf?

Want als je ze op een rij hebt dan is natuurlijk ook niets doen ineens wel een keuze geworden…

ook de keuze om niet te kiezen maar door te gaan op dezelfde weg, dat was een keuze -als ik achteraf terugkijk- waar ik vruchten van ga plukken en prijskaartjes voor ga betalen.

En een laatste Hans-isme in dit verband:

Niks voor niks…

Ook de zon komt niet voor niks op. Op mijn leeftijd bedenk je jezelf ineens dat dit iedere dag weer een hele friggin’ DAG kost!

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Copyright 2013 Hans RJ West

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s