Waarom wil jij (soms) wel gebruiken?” (functie analyse)

Het formulier “Waarom wil jij (soms) wel gebruiken?”
(functie analyse)

bewustwordingsfase

pagina: Waarom wel gebruiken(functie-analyse)

betreft formulier: Waarom wel gebruiken
toelichting: functie analyse

Dit is een formulier dat vraagt naar de functie van het gebruik voor jou. En dit is best een belangrijke vraag want behalve de biologische kant van verslaving is er nog een andere, minstens zo belangrijke, manier waarop middelen grip op jou lukken krijgen. Het is waarschijnlijk de reden voor een aantal uitglijders en misschien zelfs terugvallen.

betreft toelichting bij formulier: Waarom wel gebruiken

Zeg niet te snel dat gebruik geen nut heeft voor je. Zonder veroordeling: dat werkt meestal onvoldoende op de langere termijn.
Daar krijg je misschien jezelf rustig mee, en jouw omgeving vindt het waarschijnljk erg prettig als je dat zegt (want dan zal je toch wel snel stoppen) maar het is zelfden voldoende om alleen maar te willen “stoppen”. In vrijwel alle gevallen zal je dan toch moeten zoeken naar alternatieven of zal je afscheid moeten nemen van de voordelen (en zal je jezelf moeten voorbereiden op de nadelen van gecontroleerd gebruik).

Als jij niet ‘met een zekere regelmaat’ 😉 behoefte had aan “gebruik” dan zat je dit nu niet te lezen. Dus hoewel je waarschijnlijk óók behoefte hebt aan controle op je gedrag (van middelengebruik en hoewel je er waarschijnlijk óók van baalt, zijn er dus óók momenten dat het een goed idee lijkt. Dat kunnen we heel makkelijk braaf gaan ontkennen. Maar het is waarschijnlijk veel handiger om nou eens te kijken naar de vraag: “waarom is het soms zo aantrekkelijk?”
Dat geeft waarschijnlijk veel meer overzicht voor jezelf.

Daarom… Maar zet eens op een rij waarom het (minstens vroeger) leuk, prettig, verstandig of lekker was om wèl te gebruiken. Sta eens ècht stil bij de vraag: “waarom denk ik eigenlijk dat het leven zonder gebruik moeilijker zou kunnen worden? Wat zou ik dan werkelijk gaan missen?” En zeg niet te snel: “niks” maar ga eens bedenken welke dingen je nuchter zal moeten gaan doen.

betreft toelichting bij formulier: Waarom wel gebruiken

Wat is voor jou “de functie van het gebruik/gedrag”?

Kijk eens naar het formulier en vraag jezelf af:

  • Is jouw middel iets dat jou rust geeft of eerder zorgt voor actie (en vergis je niet: soms kunnen downers voor actie zorgen, of juist stimulantia voor rust)
  • Is gebruik voor jou iets dat te maken heeft met zelfmedicatie (want dan is misschien nadenken over andere vormen van medicatie toch wel handig …voor welke ‘(zelf)diagnose’ trouwens?)
  • Wat hoef jij niet meer te voelen op bepaalde momenten? (aspecten als géén vermoeidheid, géén verdriet, geen depressie, geen angst, geen eenzaamheid meer etc.)
    • uitzondering hierop: “gebruik om niet meer te hoeven voelen dat ik trek heb” want dat is gewoon de biologische kant van verslaving.
  • Welke gedachten of herinneringen hoef ik (even) niet te hebben door te gebruiken.
  • Welk gedrag krijgt toch wel vaak de ruimte door te gebruiken (sociaal, seksueel, spiritueel, creatief)
  • en het is waarschijnlijk ook best handig om eens te kijken naar gebruik als ritueel: wat doet het ritueel(tje) voor jou? (variërend van spiritueel, tot “iets voor mijzelf”, bijvoorbeeld)

De ‘functie(s)’ die jij vindt hebben natuurlijk ook te maken met dingen die je doet, de situaties waar je in verkeert, de mensen die je tegen komt en de gevoelens die je meemaakt dus mogelijk wil je nog even kijken naar die risico-analyses en de dingen die je wilt oefenen in jezelf.

Last van verslaving? neem gerust even contact op.

betreft toelichting bij formulier: Waarom wel gebruiken

Last van verslaving? PraatmetHans .nl
Copyright 2012 Hans RJ West

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s