Gebruik 14 dagen bijhouden

aanwinst/start

betreft toelichting bij formulier: gebruik-bijhouden.htm

pagina: Gebruik bijhouden

gebruik bijhouden

We zijn vaak nogal overtuigd van onze wilskracht en van ons zelfinzicht. Maar als je daar wat beter naar kijkt dan blijkt dat allebei vaak nogal tegen te vallen. We denken precies te weten wat we willen en wat de redenen zijn van de dingen die we doen. Maar dan blijkt toch vaak weer dat we eigenlijk niet zo erg goed zijn in het bewust stilstaan bij onszelf. Dat is ook niet zo gemakkelijk als je gaat proberen om grip te krijgen op gebruik. Dan blijk je toch mestal her-en-der net even iets anders in elkaar te steken dan je dacht en daarom is het handig om een idee te hebben van de redenen die achter het gebruik liggen voordat je gelijk begint met “stoppen” of “minderen”.
Daarom: sta eens echt stil bij iedere eenheid even stil te staan bij de vraag “waarom wil ik dit nu eigenlijk?!”

betreft toelichting bij formulier: gebruik-bijhouden.htm

of de Google sheet: gebruik bijhouden.gsheet.

Dat is trouwens vaak best een lastige opdracht (*grinnik: ik heb me er destijds in eerste instantie ook niet aan gehouden*).

opschrijven wat je denkt

Deze formulieren hebben als doel om je te helpen om stil te staan bij de diverse redenen waarom gebruik aantrekkelijk is voor jou (het zijn er namelijk altijd meer dan je denkt). Het is een periode van twee weken waarin je wat mij betreft werkelijk NIETS minder te hoeft te gebruiken.
De enige uitzondering daarop is natuurlijk dat er nu geen noodsituaties of directe gezondheidsrisico’s moeten zijn -en dàt kan je natuurlijk alleen zelf bepalen (dus ga bij twijfel dan a.j.b. rap naar jouw arts).

Het is de bedoeling om, liefst telkens nèt voor je iets gebruikt, op te schrijven waarom je eigenlijk de wens voelt om te gebruiken en dan gewoon precies te doen waar je zin in hebt.

Mogelijk is het de smaak waar je zin in hebt, misschien is het omdat je andere mensen ziet die ervan genieten, mogelijk zijn er andere redenen: “omdat ik het verdiend heb”, bijvoorbeeld. Of omdat je ergens over piekerde, of omdat je “gezellig mee wilt doen met de rest” of “omdat je wel ‘ns effe rust wilt”, omdat je anders niet kan ontspannen of pijn voelt of rotherinneringen hebt of omdat je ergens over piekert bent of iets niet zegt tegen iemand…

Als we wat beter naar onszelf beginnen te kijken dan kunnen de dingen die we denken of voelen namelijk ook heel goed te maken hebben met de “zin in” die ‘zo-maar-ineens’ lijkt te ontstaan.

betreft toelichting bij formulier: gebruik-bijhouden.htm

of de Google sheet: gebruik bijhouden.gsheet.

formulier gebruiken

Ik wil je vragen om op één van de formuliertjes op te schrijven, telkens net voor dat je iets tot je neemt, waarom je op dat moment de wens voelt om te gebruiken. Misschien kun je ook iets schrijven over wat je denkt of wat je voelt, dat kan er ook heel goed mee te maken hebben. Want mogelijk denk je dat je het wel ongeveer weet, maar als je het op schrijft dan zie je toch vaak dat er ineens een overzicht ontstaat dat goed voor risico-analyses gebruikt kan worden.

Een paar valkuilen:

  • Ga het niet zitten veroordelen maar probeer gewoon te doen wat je de laatste tijd zo doet maar nu met iets meer bewustzijn van jezelf. Veroordelen voelt vaak heel “netjes”, achteraf… maar het verandert meestal bitter weinig.
  • Ga het ook niet zitten te proberen om al te veranderen. Vaak zie je dat we proberen dingen te veranderen voordat we eigenlijk weten wat er aan de hand is (en dan verandert het nogal lastig).
  • “Omdat ik nou eenmaal verslaafd ben” is een antwoord dat niks nieuws oplevert. Omdat ik “trek voel in deze situatie” (of door zus-en-zo gevoel) daarentegen, dàt geeft wel nieuwe info.
  • Oh en… als je op wilt schrijven “omdat ik daar nou eenmaal zin in heb!” probeer dan even stil te staan bij de vraag waarom je daar nu zin in hebt. Want als jij inderdaad iedere keer dat je zin hebt gelijk moet gebruiken dan vermoed ik dat een online-formulier te weinig steun gaat zijn om controle te herwinnen

Schrijf het gewoon allemaal op!
Want nogmaals: hier gaat het er nog helemaal NIET om dat je ook maar iets minder zou gebruiken! Het gaat nu om inzicht in jezelf en in je gebruik. Het gaat om het verzamelen van materiaal waar je later mee kunt werken. Wat mij betreft kan je met smaak genieten als je hebt opgeschreven waarom.

gebruik bijhouden in Google.Excel

Voor de mensen die wat technischer zijn aangelegd is er nog een ander formulier waarop je e.e.a. kan bijhouden. Dat is een formulier dat gemaakt is in Google.Excel en dat maakt (in ieder geval voor mensen met een gmail account -dat is gratis-) dat je nog iets meer kunt spelen en kijken wat er waar gebeurt, welke dingen er mogelijk spelen.

Een voorbeeld hiervan vind je achter deze link*. Als je jouw eigen formulier wilt hebben dan is het handig als je even contact op neemt, daarvoor. Dan maak ik het voor je aan en kan ik eventueel met je meekijken als jij dat wilt.

pagina: Gebruik bijhouden

betreft toelichting bij formulier: gebruik-bijhouden.htm

of de Google sheet: gebruik bijhouden.gsheet.

Last van verslaving? PraatmetHans .nl
Copyright 2013 Hans RJ West

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s