Integrative Addiction Management (I.A.M.)


Integrative Addiction Management (I.A.M.)

controlemogelijkheden / bewustwordingsfase / voorbereidingsfase

Integrative Addiction Management (I.A.M)

uitgangspunten

Het is belangrijk om de uitgangspunten helder te hebben.

Daarom Integrative Addiction Management (IAM) is een benadering die:

 1. verslaving-in-bredere-zin ziet als een bio-psycho-sociale aandoening,
 2. stelt dat zelfverantwoordelijkheid wordt niet geleerd door confronterend te ondermijnen maar door motiverend te oefenen met (zelf) verantwoordelijkheid.
 3. ervan uitgaat dat de veranderingen in het biologisch substraat langdurig zijn (decennia of zelfs levenslang),
 4. genetische gevoeligheid kan de biologische verslavingsprocessen versnellen.
 5. ervan uitgaat dat regelmatig gebruik de gebruiker specifieke mogelijkheden geeft waardoor ander emotioneel self-management en sociale oplossingen voor aanwezige emoties worden aangetast zodat emotionele afhankelijkheid ontstaat,
 6. psychologische emotionele problematieken vanuit de jeugd en/of later in het leven kunnen mensen gevoeliger maken voor emotionele afhankelijkheid.
 7. ervan uitgaat dat de synergie van de biologische en psychologisch/emotionele veranderingen een problemen in de sociale inbedding en de sociale status kan geven.
 8. ervan uitgaat dat het ontwennen van een verslaving en het heroriënteren na de integratie van de biologische gevoeligheid een proces is dat jaren kan duren (zonder dat hiermee gezegd is dat behandeling ook jaren onafgebroken door zou moeten lopen. Maar na een intensievere eerste fase kan langdurig-laagfrequent wel noodzaak zijn om eea op de lange termijn ook goed te laten gaan -vanaf 3 tot 4 jaar-)

Aanpak

In de aanpak zijn een aantal fasen te herkennen:

 1. een motivationele bewustwordingsfase,
 2. een voorbereidende, explorerende en informerende fase waarin het belangrijk is eigen(!) doelen te stellen (bijvoorbeeld rond de vraag richten wij ons op “controle” of “abstinentie” bijvoorbeeld) en bepaling van de eerstvolgende aanpak
 3. een fase van addiction management vooral gericht op detoxificatie en leren controlemogelijkheden (motiverend en oefengericht)
 4. een fase gericht op emotioneel management en behandeling van onderliggende- en gevolgschade (inzichtgevend en evolutief)
 5. een fase waarin de aannames over emotionele afhankelijkheid en biologische verslaving (en het leven daarmee) aan de praktijk worden getoetst (oefengericht, inzichtgevend, evolutief en motiverend)
 6. een fase waarin steunnetwerk, eventueel maatschappelijke inbedding en eventueel zingeving aandacht krijgen (restauratief en evolutief)
 7. een “vinger-aan-de-pols fase” van laagfrequent contact, afgewisseld met intensievere coaching-series op specifieke onderwerpen en experimenten bij heroverwegingen. (evolutief en motiverend)

Deze fasen hebben het karakter van nadruk en zijn niet stappen altijd per sé in dezelfde volgorde gezet zullen moeten worden. Fases kunnen onvoldoende uitgewerkt zijn geweest en moeten soms herhaald of opnieuw opgepakt worden. Het contact dient gericht te zijn op de lange termijn en zoveel mogelijk gericht te zijn op het volgen en motiveren van de klant om een volgende fase aan te gaan.


Last van verslaving? neem gerust even contact op.

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.
Dit bericht werd geplaatst in info, Integrative Addiction Therapy en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s