Jouw kind

Verslaving bij jouw kind

Je wilt je kind niet kapot zien gaan…

Ja inderdaad, dat zeg ik behoorlijk hard, inderdaad. Maar dat is natuurlijk wèl precies de angst die mensen voelen als zij nadenken over hun kind en drugs en alcohol….
…en helaas niet onterecht! Ik wil niet graag onterechte angst inboezemen maar als jij hier leest dan is de kans dat jij je al zorgen maakt en dan is het natuurlijk best realistisch om te verwachten dat jij redenen zal hebben om op zoek te gaan en dus dat jouw kind dingen gebruikt waar jij niet van op de hoogte bent. En daar zal je ook nooit grip op krijgen zolang jij jezelf als zorgende ouder niet gaat verdiepen in de zaken die hiermee te maken hebben.

Stappen zetten

De stappen zijn eigenlijk simpel. Maar het draait wel om de goeie volgorde.
Veel mensen maken bijvoorbeeld de fout dat zij te vroeg beginnen met het praten over drugs en alcohol.
..en dan zie je het vervolgens gebeuren in de ogen van hun kinderen: “ja ja ja, whatever…”

Het is een belangrijk onderwerp. Maar te vroeg!

In het programma dat ik bied geef ik tips om met jouw kind te praten, om de voorwaarden te scheppen om te gaan praten over de dingen waar je over moet praten.

Overtuigen of praten?

De tweede fout die ouders telkens weer maken is dat zij hun kind proberen te overtuigen van hun mening. Begrijp me goed, ik zou willen dat het kon. Maar jaren van psychotherapeutisch onderzoek laten zien: Je kunt mensen dingen laten zeggen wat jij wilt, je kunt zo niet laten vinden wat jij wilt!
Hoe duidelijker het voor jou is dat zij “die-en-die” mening dienen te hebben, hoe groter de waarschijnlijkheid dat zij hun eigen mening gaan vormen die anders is dan de jouwe.
Hoe meer jij in staat bent om een sfeer te maken waarin jullie als ouder en kind in staat zijn om samen elkaars ideeën te onderzoeken (en op losse schroeven durven zetten) hoe groter de kans wordt dat je het eens wordt over dingen.

Voorwerk

Ook dat heeft weer voorwerk nodig. De genuanceerde ideeën over gezondheid (en dingen die je gezond maken) en ziekte (en dingen die je ziek maken), over wilskracht en de beperkingen van wilskracht, dat zijn goed beschouwd zulke ingewikkelde concepten, dat vereist goede voorbeelden en ideeën die niet alleen met de mond beleden worden maar waarin ook een voorbeeld is voorgeleefd. Verder is gebruik natuurlijk in het begin vooral gewoon leuk en lekker en nog lang niet gelijk gericht op het wegwerken van lastige gevoelens, ofzo. Dus een voorbeeld van de ouders die laten zien dat het leven leuk kan zijn, en lekker?. Die dingen zijn eigenlijk bijna een vereiste voor goede gesprekken over gebruik van middelen, laat staan over verslaving. En mocht je denken: “nou, dat kan ik dan wel schudden want daar heb ik wel steken laten vallen!” dan kan ik je gerust stellen, Veel van deze dingen laten zich best inhalen als je jouw kind op zijn eigen niveau uitlegt wat je hebt laten liggen, en waarom.

Wat is de tip die jij hebt voor andere ouders, hoe is dat uitgepakt in jouw geval? En hoeveel sterren geef jij deze tip?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s