Controleren is…

Mensen die een verslaving mee maken willen vrijwel allemaal het gevoel van controle terug. Logisch, want dat is eigenlijk één van de twee kenmerken. De andere is de trek, de craving. Maar daar was nog wel mee te leven, zeggen mensen vaak, “als het maar niet telkens zou leiden tot controle verlies…
Het gaat natuurlijk inderdaad om het terugwinnen van controle op een ziekteproces vandaar mijn vraag: “hoe win jij controle terug?

*geeft highfive*

[ controleerjeverslaving.nl ]

Iedere, ook maar enigszins fatsoenlijke, manager weet: Wanneer ik alleen maar bezig ben met “angst” en “niet” en “fout”, dan verlies ik al snel alle controle over mijn werknemers. De leiders die invloed kunnen uitoefenen over hun afdelingen in plaats van macht, de bazen die de baas zijn in plaats van de baas spelen, die weten: “ik moet duidelijkheid scheppen over de dingen die ik wel wil, waardering geven over de dingen die goed gaan en nadruk leggen op de moed om dingen anders aan te pakken. Daadwerkelijke controle te hebben, dat heeft te maken met het bewaren van een evenwicht tussen het leren van fouten en het oefenen en toepassen van de dingen die je inmiddels geleerd hebt, vroeg genoeg en met aandacht voor veranderende omstandigheden, zowel in de wereld ‘buiten’ als voor degene(n) die het werk moeten doen.
Als we dat serieus nemen en gebruiken als metafoor voor het controleren van een verslaving dan wordt ineens heel begrijpelijk dat de mensen niet zo ver komen als zij hun middel alleen maar proberen te controleren door niet te gebruiken, niet te doen, af te keuren en angst te hebben voor gebruik en ‘terugval’.

Dus stel een vraag:“Wat?”, “Waneer?”, “Hoe?”, “Waarom?”, “Waar?”cupofcoffee
-“waar” is namelijk al duidelijk: thuis 🙂 –
OF
kijk eens wat jou nou motiveert
OF
kijk eens naar de vragen-formulieren om je eigen antwoorden te geven op vragen die je misschien nog niet gesteld hebt

Of neem even contact op met Hans via PraatmetHans.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s