“Intervention”


Termen & Woorden verslavingskunde

verslaving terminologie

verslaving terminologie

Een bijeenkomst van de mensen uit de omgeving van de verslaafde die zich enerzijds zorgen maken en wensen dat iemand controle terugvindt over zijn/haar leven.
En aan de andere kant zijn de mensen in de omgeving boos aan het worden over de mislukte pogingen tot controle waar zij ook op hebben gehoopt en geïrriteerd worden over de inzet die zij ook hebben gedaan die zich tot dan toe blijkbaar niet “uitbetaalde” in het hervinden van controle.
Een bijeenkomst ook om te voorkomen dat de goede bedoelingen blijven “weglekken” en zo uitmonden in “enabling” (zie aldaar).

Door met z’n allen een helder signaal te geven krijgt de verslaafde duidelijker dat hij/zij iets nieuws zal moeten doen met z’n leven want dat het op de oude manier niet meer door kan gaan omdat de omgeving dat niet meer wil ondersteunen.

Hier zijn verschillende mogelijkheden voor: je kan een zware intervention doen waarbij iemand het huis geweigerd wordt. Interventions zoals die wel aandacht krijgen op TV. Je kan ook een “intervention light” doen waarbij vaak meer respect voor elkaar blijft bestaan. Maar waarbij wel onderlinge grenzen helderder worden neergezet en problematiek helderder in kaart wordt gebracht.

Bijkomend voordeel van een intervention is vaak dat meer communicatielijnen ontstaan tussen de verschillende deelgebieden van iemands sociaal netwerk waardoor sociale steun ook adequater gegeven zal kunnen gaan worden.

[ controleerjeverslaving.nl ]

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen email-adres als je niet wilt 🙂


Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.
Dit bericht werd geplaatst in woordenboek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s