“Enabling”


Termen & Woorden verslavingskunde

Enabling

verslaving terminologie

verslaving terminologie


Enabling is het onbedoeld(!) voeden van het proces van de toenemende verslaving door het gebruik “mogelijk te maken”.

  • -direct- door de mogelijkheid te geven om gebruik mogelijk te maken of
  • -indirect- door de verantwoorijkheid voor de negatieve gevolgen van het gebruik over te nemen.

Vaak vanuit liefde en loyaliteit, ook wel uit angsten, ontstaat een onvermogen om heldere grenzen te geven. Het onvermogen soms om uit te houden dat jouw kinderen of jou partner boos op je is of verdrietig over je is, dat maakt dat het voor “de enabler” moeilijk is om heldere grenzen vast te houden.

Dat schijnbare onvermogen is ook niet vreemd. Daar zijn ook redenen voor. Waarschijnlijk in het gedrag dat ontstaat door verslaving en waarschijnlijk ook binnen de psychologie van de enabler en diens verleden.


Je bent een “enabler” als

Je bent een “enabler” als je de gevoelens en acties van een persoon jou eenzijdig zo sterk beïnvloeden dat je niet meer aan je eigen leven toekomt.
Hierbij spelen mogelijk

  • angst voor het lege nest bij de ouders of dwangmatig verzorgen, vrijwel altijd met onderliggend een gebrek aan zelfwaardering die en de Amerikaanse literatuur wel wordt aangeduid met “the need to be needed”
  • angst voor de boosheid of de angst van de persoon in kwestie waar de “co-dependency” mee bestaat
  • Vaak zie je dat er door de constante (dis)stress gezondheidsproblemen ontstaan en
  • regelmatig zie je dat er ook bij de “enabler” middelengebruik of medicijngebruik ontstaat om de ‘taak’ van het enablen vol te houden.

Achteraf gelijk hebben is makkelijk

De term “enabling” wordt regelmatig nogal makkelijk en ongenuanceerd negatief gebruikt. De schuld voor de verslaving wordt daarmee soms bij de “enabler” gelegd “omdat de verslaafde nou eenmaal niet in staat is om zichzelf te controleren”. Het praten over “schuld” in deze is vooral erg onnuttig. Verstandiger is het om dit proces te beschrijven in termen van verantwoordelijkheden en om te bedenken dat een proces van verslaving niet alleen dingen doet met de symptoomdrager (de verslaafde zelf) maar ook met diens omgeving.
Aan de andere kant moet wel gezegd worden dat het in ernstige gevallen ook zichtbaar dat de enabler soms letterlijk mogelijkheid tot gebruik creërt en dat zo doende uitzicht op gebruik geven waardoor trek (craving) ontstaat. Met de beste bedoelingen en uit liefde maar dan wordt wel de quote begrijpelijk:

loving someone to death… literally

Meer informatie: zie PraatmetHans.nl

[ controleerjeverslaving.nl ]

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen email-adres als je niet wilt 🙂


Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.
Dit bericht werd geplaatst in woordenboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s