Plan bij erge trek

Reageren op forse trek

controlemogelijkheden

pagina: Plan voor reactie op forse trek

betreft formulier: Reageren op forse trek!

het gevoel van trek opvangen
Als je af-en-toe tegen forse trek oploopt dan is het wel verstandig je daar ook op voor te bereiden met een plan at houvast geeft voor zulke momenten. Want -wat mensen zonder verslaving niet begrijpen- het is misschien wel even uit te houden om tegen jezelf op te boksen maar als je lang tegen de stroming van jouw craving moet oproeien dan wordt het moeilijk om jouw lijn vast te houden.

betreft toelichting bij formulier: noodplan-forse-trek.htm

Een ‘plan’ als ik vertel dan wel tegen mijzelf: “ik moet gewoon niet gaan gebruiken” is niet bijster realistisch. Het is immers niet “gewoon” om te voelen dat iets ineens zo belangrijk voelt dat je al snel al je wilskracht nodig hebt om weerstand te bieden aan de behoefte. Dat iets vooraf zó veel belangrijker voelt dan dat je achteraf zult gaan vinden, dat is niet “gewoon”. Dus dan is het misschien zelfs wel zaak om ongewone maatregelen te nemen. Dus maak een plan voor jezelf -en voor anderen- zodat je voorbereid bent voor momenten dat je echt trek krijgt.
Veel mensen worden daar toch door overvallen. Maar als je daar van te voren over nadenkt en jezelf er op voorbereidt dan is de kans groter dat zo’n moment goed verloopt in jouw ogen, achteraf.

zelf-controle

Zelf-controle heeft vaak een directe reactie nodig. Een reactie die je SNEL & ALGEMEEN kunt oefenen en kunt gebruiken voor dit soort momenten.
Dus bedenk je wat je gelijk moet laten gebeuren? “Rust in je hoofd” is voor iedereen anders. Dus denk erover wat je gelijk(!) wèl gaat DOEN als je forse trek krijgt? Hoe maak je het ‘veilig’ voor jezelf? Vertrekken? Hardlopen? Bellen? Praten over jouw trek? Praten over de oorzaken van jouw trek?
En let wel, wat je “niet gaat doen” dat is niet meer interessant op zo’n moment. Het draait er om dat je voor jezelf een plan hebt dat je gelijk kunt gaan gaat doen. Want je hebt waarschijnlijk niet meer zo veel mogelijkheden om na te denken en iets te verzinnen als jouw brein wordt meegenomen door craving.

Wat moet er GEDAAN worden?

En bedenk je niet alleen wat jij zelf kan doen. Bedenk je ook: wat zijn de dingen die anderen voor mij kunnen DOEN
Er kunnen ook dingen zijn die je maar liever niet meer moet doen op het moment dat je eenmaal grote trek hebt?

Welke dingen kan je maar beter schrappen voor de momenten dat je trek hebt?

Daar kun je over nadenken op verschillende niveaus: Wat zijn dingen die ik kan BEDENKEN die mij kunnen helpen om rationeel tegen trek aan te blijven kijken en -eventueel- welke smoezen kan ik tijdig herkennen die gebruik juist telkens dichterbij bleken te brengen (kijk eens naar jouw smoezenboek in dit verband)

“rationeel blijven denken over trek”

Trek, dat is nou eenmaal het gevolg van verslaving, dat voelt alsof het heel belangrijk is. Maar als je daar over nadenkt en je kijkt er goed naar, dan blijkt vaak dat het goed uit te houden is als je voor jezelf bereid bent om jezelf duidelijkheid te geven over het gebruik. Als je blijf dicussiëren met jezelf kan trek inderdaad wel lang duren, ja.
Trouwens, denk ook rationeel over de duur van trek en craving. Wat betekent het voor de rest van je leven als je hier en jaar mee bezig zou zijn. Is werkelijk het vervelende gevoel van vandaag het waard om een poging tot controle te stoppen die jou en jouw relaties zoveel levenskwaliteit kan geven?

Een hele specifieke vorm van niet-rationeel denken is piekeren…

Piekeren helpt zelden

Dus wat zijn de pieker-gedachten die ik maar beter en dagje UIT kan STELLEN omdat ik er op dat moment toch niet uit zal gaan komen.
Verder hoef je jouw leven niet alleen te leven dus in een plan bij trek is het ook handig om even na te denken over de vraag WIE uit jouw steunnetwerk jij zou kunnen inschakelen om die trek (samen) uit te houden. Of om je te helpen om je af te leiden van de trek. Òf om samen te kijken wat er onder die craving -reactie zit want regelmatig is trek in het eerste begin een punt van aandacht in jouw leven dat onvoldoende aandacht gekregen heeft (waardoor je lastige gevoelens krijgt (die je weg meent te kunnen werken). Helaas echter alleen voor de korte termijn.
Het voordeel van een plan is dat je mensen ook kunt influisteren wat je op dergelijke momenten van ze hoopt want vaak hoor ik dat die personen / instanties er helemaal niet van op de hoogte wat zij moesten doen.

Een steunnetwerk kan je inschakelen”


 

(nood)plannen bij trek, bij uitglijders en bij wegglijders hebben overlap maar zijn wel wezenlijk verschillend.
zie ook:

Last van verslaving? neem gerust even contact op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s