Als jij je zorgen maakt over jouw kind en drugs


Jouw zorgen over jouw kind en drugs

controlemogelijkheden

Nee, ik zeg niet dat je je geen zorgen moet maken. Maar ik zeg je wèl dat je jezelf minder zorgen hoeft te maken dan je denkt!

Één van de dingen die het meest misgaan tussen moeders en hun kinderen dat is niet dat jouw kinderen zich niet genoeg zorgen maken, het is dat zij zich te véél zorgen maken. En wel om jou!

uit de oude doos van Hans

Ik herinner mij nog goed het bezorgde gezicht van mijn moeder toen ik haar voorzichtig probeerde te vertellen van over het feit dat ik soms een jointje rookte. Alleen het onderwerp al was voor haar zó’n stressvol onderwerp waarin ze mij met de beste bedoelingen maar ook met zó veel onbegrip en onkunde over cannabis begon te vertellen “hoe het precies zat”. Het was ab-so-lu-te onzin trouwens, maar ik begreep dat zij er zelf echt van overtuigd was dat dit waar was en dat ze er echt heel bang van werd. Dus ik besloot dat ik haar zou beschermen en er verder niks over zou vertellen.
Later, toen ik inmiddels af-en-toe ook wel eens een lijntje cocaïne snoof, besloot ik haar in ieder geval te vertellen dat ik wel eens een blowtje rookte. Maar daar reageerde zij toen zó ongerust op dat ik een paar weken later maar weer gezegd heb dat ik alweer gestopt was.

de zorgen om jouw ouders

Dit hoor je vaker van kinderen. En ik ga niet zeggen dat drugs ongevaarlijk zijn. Net zoals ik zeker niet ga zeggen dat Alcohol ongevaarlijk is (want er zijn -ook verhoudingsgewijs- echt veel meer mensen die hard aan alcohol verslingeren dan aan cannabis of XTC).
Nee, wat ik zeg is dat onzin informatie niet helpt zelfs als er misschien best wat zinnigs tussen zit. Maar als je de onzin hoort dan geloof je niks meer. Ook niet de terechte angsten…

Want nee, ook al was het veel minder eng dan dat mijn ouders dachten, het was ook minder onschuldig dan dat ik dacht.

Om van de nicotine af te komen, dat was echt wel even afzien. De rest is gewoon weggezakt en oninteressant geworden omdat ik andere dingen belangrijker ben gaan maken. Dingen als studie en carrière en een zinvol bestaan en andere vormen van fun die minder kater gaven of die minder duur was.

Als je jezelf ongeloofwaardig hebt gemaakt als ouder dan neemt jouw puber jou totaal niet serieus meer. Een beetje alsof je de slager moet vragen hoe je een knieoperatie uit moet voeren…

Wat dan WEL?

Veel belangrijker dan het voorkomen dat jouw kind ooit gebruikt, is de manier waarop er gepraat wordt over middelen en de rol van middelengebruik in een leven. Natuurlijk bestaan er al eeuwen middelen die een leven relaxter kunnen maken, of die in een leven juist instant meer fun kunnen laten ontstaan. En zeker is het zo dat met onze welvaart ook de toegankelijkheid van die middelen enorm is gestegen. Gewoon omdat we tegenwoordig toegang hebben tot alle middelen vanuit alle culturen.

Maar hoe interessant is dat? Hoe belangrijk zijn chemische geluksbrengers als je naast die chemische mogelijkheid nog een heel palet van andere mogelijkheden hebt meegekregen van je opvoeders om jou leven leuk, fijn, spannend of interessant te maken.
Ik raad je sterk aan om samen met jouw kind op zoek te gaan naar manieren om fun te ervaren, om rust te vinden, om aan te sluiten en belangrijk gevonden te worden door de kids in de omgeving. Om respect te ervaren voor de dingen die ze denken en doen.

Tips

Pas daarbij op dat je niet gaat zoeken naar de dingen die voor jou leuk waren. Want het kan maar zo zijn dat wat voor de één leuk is he-le-maal niet leuk is voor de ander… en misschien is jou kind wel anders.
Informeer je en probeer jouw eigen angst zelf in de hand te houden. Benoem ook de reële risico’s van drugs. Benoem dan dus ook de realistische risico’s van alcohol en nicotine en kijk eens naar de verschillen (en durf alsjeblieft te erkennen dat die zo groot niet zijn).
Leer je eigen angsten zelf in de hand te houden en leef je kind voor dat een leven leuk kan zijn en heb het er over hoe je dat doet.

besteed niet te veel tijd aan wat ze niet moeten doen, geef aandacht aan de dingen die ze wel kunnen doen.

Als je daar al opvoeder eens een beetje over wilt praten met me dan kunnen we een kop koffie drinken of als je eens een afspraak wilt maken om met z’n drietjes te praten: Praat eens met Hans .. *klik*

Last van verslaving? neem gerust even contact op.

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.
Dit bericht werd geplaatst in ouders en kinderen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s