“Zelf-medicatie” #terminologie #verslaving


Termen & Woorden verslavingskunde

verslaving terminologie

verslaving terminologie


Mensen hebben soms problemen die ze gevoeliger maken voor middelen die tot een verslaving kunnen leiden. Chronische pijn, depressie, sociale angsten, AD(H)D onzekerheid…. je merkt vaak dat een bepaalde drug zoals alcohol, of coke heel aardig werkt  om minder last te hebben van jouw ‘ding’. Het vervelende is dat het zo aardig werkt… op de korte termijn. Maar een arts (als ie op de goede manier wordt geïnformeerd)  zou je dat middel niet op die manier voorschrijven door het risico op verslaving.

Dus dan doen we het zelf wel :-S

Het probleem werd aardig beschreven door Reed in een voordracht voor artsen over verslaving.

“if a docter prescribes himself his own medicine, he has a fool for a patient and a fool for a doctor.” ~ Reed Brockbank

Want de arts die de tweede eenheid voorschrijft is onder de invloed van de eerste. Zou je naar een dergelijke dokter toe gaan, waar je van wist dat hij onder invloed was? Dan ben je toch minstens een “enigszins goed gelovige” patiënt…

En wat denk je van de dokter die maandenlang op dagelijkse basis verslavende (nood)medicatie voorschrijft  aan een patiënt zonder dat er controle is op de inname. Dat is toch minstens een nogal goed gelovige arts.

En daar is het probleem van de zelfmedicatie: het middel werkt maar er is geen plan meer om met de medicatie om te gaan, er is alleen nog maar gebruik. Ook niet constant maar wisselend.  En ook niet eens altijd op basis van de primaire klachten maar soms omdat er prettige bijwerkingen aan het ‘medicijn’ zitten.

Het werkt: opium bij mijn, alcohol bij angsten en spanning, cocaïne bij ADHD… maar wie moet dat voorschrijven?

[ controleerjeverslaving.nl ]

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen email-adres als je niet wilt 🙂


Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.
Dit bericht werd geplaatst in bewustwordingsfase, info, lingo, verslaving school en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s