Gematigd gebruik als mogelijk therapiedoel (en niet alleen abstinentie)


Abstinentie of controle op gebruik

Voorbereiding: Doelstelling

Ik wil het gelijk aan het begin maar even duidelijk stellen: Het is gewoon ook ouderwets om het met je klanten niet te hebben over gecontroleerd gebruik als mogelijk therapie-doel.
Het is namelijk altijd mogelijk dat het bereikt zou kunnen worden en onderzoek laat ook zien dat het noodzakelijk is om niet alleen maar abstinentie (de nul-optie) als therapie-doel te hebben maar om ook een route naar controle op inname aan te bieden. Niet om klanten binnen te houden (zoals sommige instellingen dat wel aanbieden) maar als realistisch doel om na te streven. Fatsoenlijk onderzoek laat het belang ook zien om dat aan te bieden.

Keuzevrijheid en de therapeut

Waar het op neer komt is dat een deel van de kans dat een bepaald doel bereikt word ook bepaald wordt door de verwachtingen van de therapeut. Als deze niet verwacht dat een bepaald doel haalbaar is, dan is de kans ook aanzienlijk kleiner geworden dat zijn klanten (cliënten/patiënten) dat doel zullen kunnen bereiken.
Als er wel een doel van gemaakt wordt -en per slot van rekening is dat natuurlijk eigenlijk wat “genezing” is van verslaving, dat je kunt gebruiken wat in deze cultuur normaal is om te gebruiken… en het daar ook bij kunt houden

Naïviteit

Nee, ik ben niet naïef. Duidelijk zal zijn dat een aantal mensen zèlf (m.i. volledig terecht) kiest om verder hun favoriete middel te laten staan omdat ze vaak genoeg geprobeerd hebben om het te controleren en dat uiteindelijk blijkt dat de 0-optie de makkelijkste manier van controle is.
Maar dat is dan ook precies waar het om gaat: een keuze voor abstinentie niet omdat het moet van de therapeut maar omdat het een persoonlijke keuze is van iemand die de eigen verslaving serieus neemt.


[ controleerjeverslaving.nl ]

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂


Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.
Dit bericht werd geplaatst in lingo, voorbereidingsfase en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s