Wat is nou Verslaving? (samengevat)


Wat is nou Verslaving? (samengevat)

bewustwordingsfase

VERSLAVING IS…

Einde van de sigaret ??

Einde van de sigaret ?? (Photo credit: zilverbat.)

Verslaving (en veel mensen vinden dat hetzelfde als “afhankelijkheid“)  is voor veel mensen een persoonlijk aandachtspunt. Lastig te begrijpen en het wordt nog eens zo lastig omdat er zo veel vooroordelen en ‘meningen’ zijn over afhankelijkheid, verslavingen en verslaafden.

Dat is eigenlijk vrijwel losstaand van het middel waar iemand verslaafd aan is. Sommige middelen (nicotine, cocaïne, alcohol, heroïne) doen een groter appèl aan de biologische verslaving, andere middelen (of gedragingen -als gokken, seks, eten, hongeren, workaholisme-) doen een groter appèl aan de psychologische afhankelijkheid.

Veel mensen hebben ook allerlei simpele ‘oplossingen’ die (zoals eigenlijk alle simpele oplossingen van ingewikkelde problemen)telkens weer onvoldoende blijken te zijn. In het kort worden de volgende dingen duidelijk als je de literatuur bijhoudt:

  • Verslaving is een chronische aandoening die iedereen kan overkomen. Er bestaat niet echt een “genezing” maar je kan er goed mee leren leven.
  • Verslaving is niet aan-of-uit, niet wel-of-niet, het is iets dat groeit en sterker wordt en steeds meer ten koste gaat van andere aspecten van een persoon tot het uiteindelijk alles gaat overheersen.
  • Genetische gevoeligheid en gebruik zijn de twee belangrijkste factoren in het ontstaan van een verslaving.
  • Intelligentie of maatschappelijke status hebben geen¬†invloed op het ontstaan.
  • Emotionele problemen, psychologische problemen of sociale problemen kunnen natuurlijk wel gebruik in de hand werken.
  • Stress zal zeker invloed hebben op trek.
  • Verslaving is niet hetzelfde als “te veel gebruik”, ook al zullen ze elkaar natuurlijk wel in de hand werken. Maar mensen kunnen overmatig gebruiken zonder verslaafd te zijn en mensen kunnen verslaafd zijn zonder veel te gebruiken.

VERSLAVING IS BIOLOGISCH

Biologisch gezien is een verslaving een verandering die in het brein in het gebied waar “belang” bepaald wordt (inderdaad door de stijging van dopamine aldaar).

Daardoor krijgt de trek naar het middel het karakter van een honger. Vroeger noemden we dit deel van het brein wel het “genotcentrum” maar als je goed kijkt dan gaat het bij verslaving vaak helemaal niet meer zo om “genieten”. Sterker nog, vaak moet je dat weer terug leren vinden als je een verslaving wilt leren controleren.


VERSLAVING IS PSYCHOLOGISCH & EMOTIONEEL

Psychologisch en emotioneel heeft regelmatig gebruik een aantal gevolgen.

Simpel samengevat hoef je op een aantal emotionele signalen niet meer te reageren omdat je het middel hebt dat je de rust geeft die je wenst. Gebruik geeft troost of rust of vergetelheid. Want het gebruik is natuurlijk van invloed op emoties. Of het gebruik geeft je de ruimte om dingen te doen of uit te leven, ruimte die je daardoor nooit actief hoeft te claimen.

Als je dat op een rij zet begrijp je dat je op het gebied van emoties en psychologie zal moeten aanleren of terug leren vinden als je gebruik wilt leren controleren.


VERSLAVING HEEFT DUIDELIJKE SOCIALE ASPECTEN

Om echte rust te maken of om grenzen te geven aan jezelf of aan anderen zal het vaker wel dan niet nodig zijn om aandacht te hebben voor manieren van communiceren met de mensen om je heen. Hoe geef je jezelf de rust waardoor de trek niet onnodig opflakkert? Hoe ga je om met de misverstanden die door het verlies van controle zijn ontstaan? Hoe praat je over gevoelens die je tot nu toe onder tafel hebt gedronken? Hoe maak je jouw leven interessant (want als het niet vooruit gaat dan blijft gebruik als ‘oplossing’ steeds weer aantrekkelijk). Lastige vragen… en een beetje coaching of therapie is daarbij vaak wel handig. Niet omdat je het zelf niet zou kunnen maar omdat het gewoon sneller werkt. Daarnaast kan je al direct zelf aan de slag met vragenlijsten op formulieren.controleerjeverslaving.nl.

“Mensen hebben allerlei meningen over mij maar ik vind ’t zelf echt niet zo belangrijk”

…door dit overzicht begrijp je mogelijk beter in welke situaties, en welke gevoelens en gedachten een rol spelen bij de ‘beslissing om te gaan gebruiken of niet… Want precies het systeem van het brein dat dingen belangrijk maakt wordt door de verslaving gekaapt…

Last van verslaving? neem gerust even contact op.

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.
Dit bericht werd geplaatst in verslaving school en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s