Zijn er meerdere wegen naar Rome (Controle) bij verslaving? (04) -Gevoelens-


Zijn er meerdere wegen naar Rome (Controle) bij verslaving? (04) -Gevoelens-

bewustwordingsfase/
voorbereidingsfase

zilver label

betreft: formulieren

gevoelens en psychologische ‘oplossingen’

Emotionele behoeften die vroeger eerder met alcohol werden ‘opgelost’ zullen waarschijnlijk gedrag of nieuwe contacten moeten krijgen die helpen om de lastige gevoelens uit te houden of te voorkomen.
Emotionele of andere behoeften die vroeger alleen ‘uitgeleefd’ konden worden met voldoende gebruik, die zullen oefening en/of andere mensen nodig hebben zodat je ook op een nuchtere manier uiting kunt geven aan die gevoelens of wensen.

Emotioneel blijkt vaak dat er gevoelens blijken te zijn die moeten worden uitgehouden of die een plek mogen gaan krijgen in het contact met jezelf (en/of in het contact met anderen). Dat betekent vaak dat er wat geoefend mag worden in het aangeven van sociale grenzen. En een aantal grenzen mogen vaak best wat worden verlegd… soms in de richting van ruimte, soms in de richting van veiligheid.

Het is goed om jezelf de vraag te stellen:
“Leef ik bewust genoeg van mijn gevoelens zodat zij niet op hoeven lopen?”

Leef jij bewust genoeg zodat je niet gaat meerennen in een ratrace die je alleen maar vol kunt houden met gebruik? Leef je met genoeg aandacht voor hobbies en voor jouw conditie? Leef je met genoeg aandacht voor beginnende trek zodat je ‘m voor kunt zijn voordat ie oploopt of je in de nek springt bij vermoeidheid of tegenvallers?

Ondanks dat in sommige reguliere verslavingszorg instellingen de vaktherapie nogal wordt wegbezuinigd momenteel is juist een aanpak die aandacht heeft voor begrip van het (lichamelijke) gevoel bij verslaving wel ècht handig.

betreft toelichting bij: formulieren

Last van verslaving? neem gerust even contact op.


zie ook:

[Route-kaart naar controle bij verslaving ]

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.
Dit bericht werd geplaatst in info, verslaving school en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s