Zijn er meerdere wegen naar Rome (Controle) bij verslaving? (02) -levenskwaliteit-


Zijn er meerdere wegen naar Rome (Controle) bij verslaving? (02) -levenskwaliteit-

bewustwordingsfase/
voorbereidingsfase

zilver label

betreft: formulieren

Meerdere wegen naar Controle

Verslaving zuigt (biologisch), dat moge duidelijk zijn. De veranderingen in het brein maken het lastig om je levensdoelen ook als belangrijk te blijven voelen. Juist daarom blijven veel mensen zo lang dweilen met de kraan open. Daarom is een helder doel en een duidelijke aanpak gewoon handig. Dan kan je makkelijker bijhouden of er aan het gebeuren is wat jij voor jezelf als doel had gesteld en kan je -als dat niet gebeurt- ook sneller kiezen voor een andere strategie of een haalbaarder doel.’

Afhankelijkheid is emotioneel lastig en je moet vaak emotioneel lastige of misschien zelfs emotioneel ronduit pijnlijke oefeningen doen om zelfstandig de emotionele stappen te leren doen zonder de verzachtende steun van jouw middel. Maar die dingen zijn goed te leren, blijkt iedere keer dat iemand verzucht dat het even knap lastig was maar dat z’n leven nu veel beter is.

Controle en levenskwaliteit

Natuurlijk is het uiteindelijk simpel: controle over je alcohol-gebruik, dat heb je als je het volgende glas op zo’n manier kunt drinken dat dit glas zorgt voor kwaliteit in jou leven. Controle over coke heb je als je geen spijt gaat krijgen van het volgend lijntje.
En dat kan natuurlijk uiteindelijk betekenen dat je dat glas, dat lijntje, die joint nooit meer tot je neemt.

abstinentie (de nul-optie) is soms uiteindelijk de meest makkelijke manier van controleren

Want de behoefte aan een volgend glas, lijntje, jointje is in wezen een soort van balans waarbij aan de ene kant biologische, emotionele en sociale redenen bestaan om wèl te gebruiken en aan de andere kant biologische, emotionele en sociale redenen zijn om niet te gebruiken…

betreft toelichting bij: formulieren

Last van verslaving? neem gerust even contact op.


zie ook:

[Route-kaart naar controle bij verslaving ]

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.
Dit bericht werd geplaatst in info, verslaving school en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s