BEM Zelfhulpgroep Verslaving -Uitgangspunten-


Uitgangspunten BEM-zelfhulp-groep

 • Probleem In deze groep zien we misbruik/verslaving/afhankelijkheid als bio-psycho-sociale aandoeningen met in veel gevallen een chronisch karakter. Waarbij -dus- als oplossing gezocht moet worden naar biologische, emotioneel/sociale cognitieve en voor sommige mensen eventueel spirituele wegen om daar iets mee te doen in het dagelijks leven.
 • Metafoor/Beeld daarbij is:
  Voortbordurend op het Mens-Paard-Krokodil model van Piet Vroon is het de taak van de Cognitieve Capaciteiten van ons brein om de behoeften, de gevoelens en de impulsen te managen die voortkomen uit de kern van ons brein die middels (al-dan-niet) biologische hongers probeert biologisch evenwicht in stand te houden, en het emotionele zoogdierbrein met z’n (sociaal-emotionele) behoeften en ingeslepen automatismen en het gedrag dat daaruit voortkomt en dat dient dan ook nog een keer in evenwicht worden gehouden met onze omgeving, onze eigen waarden en onze wensen voor de toekomst.
  …Een ingewikkelde zin die zegt: je rijdt als denkend mens op een emotioneel paard met daaronder een krokodil met hongers, en de vraag is: hoe manage je dit dagelijks? Hoe hou je die drie in evenwicht met de omgeving…


doel

 • Doel van de bijeenkomsten is zelfstandigheid, zelfrespect en autonomie in het samenleven met anderen.
 • Deze groep gaat niet over zweetvoeten maar over misbruik, afhankelijkheid, verslaving. Om dit duidelijk te bespreken is het sterk aan te raden om een persoonlijk doel te hebben dat middels deze groep wordt nagestreefd (is het doel a-minderen, b-controleren of c-abstinentie)?
 • Iedereen in de groep begrijpt dat het een zelfhulp groep is. Dus, dat therapeutische processen bij professionele therapeuten moeten uitgewerkt. Het is juist de vertrouwdheid van ervaringskunde, “voorbeeld doet volgen” en (h)erkenning, veel meer de leidende principes zijn voor deze groep.
  (Wanneer mensen het gevoel krijgen dat de groepsbijeenkomsten te ‘therapeutisch’ van karakter worden wordt verzocht even -eventueel anoniem- contact op te nemen met ondergetekende.)


basis

 • Centraal in de groeps-aanpak staat respect: voor elkaar, zelfrespect en respect voor bestaande problemen.
 • Verantwoordelijkheid: We vinden in deze groep dat mensen zelf eindverantwoordelijk zijn voor hun eigen leven en dat herstel van verslaving of afhankelijkheid soms extra verantwoordelijkheden met zich mee brengt..
 • De toon: In deze groep wordt constructief met elkaar meegedacht maar het blijft altijd de verantwoordelijkheid van de persoon zelf om iets te doen met de tips die je krijgt.
 • Inhoud: In deze groep spreken we respectvolle mensen-taal. Verhullend jargon of respectloos gepraat laten we zo veel mogelijk achterwege. Mensen mogen je erop aanspreken als iemand in de groep dat meent te herkennen.

Bio-Emotioneel Management – Zelfhulp groep bij verslaving (leesvoer)

Bij vragen: gebruik de contact pagina* 🙂

[ controleerjeverslaving.nl ]

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen email-adres als je niet wilt 🙂


Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.
Dit bericht werd geplaatst in zelfhulp groep en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s