“Craving” (NL: “trek” of “jank”)


Termen & Woorden verslavingskunde

verslaving terminologie

verslaving terminologie

“craving” is de Engelse benaming van “trek”.
…het belangrijkste kenmerk van (biologische) verslaving, de trek die je kunt voelen als je een nieuwe, niet biologische honger hebt ontwikkeld. (veel mensen herkennen verschillende vormen, zowel kwalitatieve verschillen -“leeg gevoel”, “onrust in m’n hoofd”, etc- als kwantitatieve verschillen -zin,trek, jank-)

“Craving” of “Trek” is een gevoel dat iemand met een verslaving meemaakt als hij/zij voelt dat -ondanks dat je het niet wilt, ondanks negatieve langere termijn gevolgen, ondanks emoties als spijt, schaamte en verdriet- dat toch het middel ineens héél belangrijk voelt. Dat ervaren belang, die trek, dat is geen rationeel proces maar een proces dat zich diep in de hersenen afspeelt en dat het gedrag dreigt te bepalen.
Als er geen uitzicht is op het gebruik is het voor de mens met een verslaving soms onvoorstelbaar dat ie ooit nog zal gebruiken. Maar door externe situaties, emotionele zaken of combinaties ontstaat de verwachting dat er gebruikt kan worden en verschillende gevoelens van “trek”/ “craving” ontstaan.

Nota Bene:
De ervaring van craving kan de ene of de andere keer kwantitatief en kwalitatief verschillen. Vroegtijdige (h)erkenning geeft meer grip.

[ controleerjeverslaving.nl ]

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen email-adres als je niet wilt 🙂


Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.
Dit bericht werd geplaatst in woordenboek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s